İSTANBUL (İGFA) – Yaz aylarına nazaran oruçlu kalma mühleti azalsa da beslenme uzmanları Ramazan boyunca bağışıklık sisteminin korunmasına itina gösterilmesine dikkat çekiyor.
Protein kaynağı süt ve süt eserleri uzun saatler tok tutarken, sağlıklı bir Ramazan için süt, ayran ve peynirden vazgeçilmemesi ikazında bulunuldu.
Beslenme uzmanları hava sıcaklıklarının düşük olmasına rağmen uzun saatler boyunca aç kalmanın yaratacağı sıhhat meselelerinden korunmak emeliyle sofralarda protein kaynağı besinler olan süt ve süt eserlerine yer vermelerini önerdi.
Ramazanda oruç tutacak bireylere hem istikrarlı beslenmeyi hem de bağışıklık sistemini müdafaaya yardımcı olan besinleri tüketmelerini öneren uzmanlar, “Protein ve kalsiyum zengini besinler hem uzun süren tokluk sağladıkları için hem de sindirimi kolaylaştırdığı için Ramazan aylarında tercih edilmesi oruç tutanların sıhhatinde kıymetli bir yeri bulunuyor” formunda tavsiyelerde bulunuyor.
Sektör temsilcilerinden Arda Aksaray, yoğurt, ayran ve peynirin Ramazan ayında en değerli besin kaynağı olduğuna dikkat çekerek, “Peynir ülkemizin en değerli ve sofralarımızın en sevilen besin kaynağı. Peynirsiz bir kahvaltı ya da bir iftar sofrası düşünmek mümkün değil. Damak tadımıza hitap eden peynir tıpkı vakitte içeriğindeki sodyum sayesinde oruç tutanların tansiyonunu dengeleme özelliğine de sahip bir besin. Sağlıklı ve ağız tadımızın bozulmadığı bir Ramazan ayında sofralarımızdan sütü, peyniri, yoğurt ve ayranı eksik etmeyelim” dedi.